Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται... βομβαρδισμό της από αέρος στην Κερατέα!!!


Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται... βομβαρδισμό στην Κερατέα
Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί η συνεχιζόμενη ένταση στην Κερατέα

Απόρρητη έκθεση αποδίδει ευθύνες για τα επεισόδια σε... κυνηγούς, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, πρώην αστυνομικούς και Αλβανούς

Νέο ειδικό σχέδιο που προβλέπει τις αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επίθεση στη βάση του ΧΥΤΥ στην Κερατέα με... τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια γεμάτα εκρηκτικά αλλά και εκτόξευση ρουκετών από γύρω λόφους έχει εκπονήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ.!

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για επίθεση με τηλεχειριζόμενη βόμβα ή με Καλάσνικοφ εναντίον λεωφορείων των ΜΑΤ που κινούνται ή σταθμεύουν στην περιοχή. Ακόμη, ανώτεροι αξιωματικοί σε απόρρητη έκθεσή τους αποδίδουν τα επεισόδια σε κυνηγούς, απόστρατους αστυνομικούς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και ζητούν μεταξύ άλλων να κλείσουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Κερατέας!

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επιθέσεις οργισμένων κατοίκων στις αστυνομικές δυνάμεις και τις τελευταίες ώρες κάηκαν δύο οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ένα οίκημα στο οποίο σύχναζαν οι αστυνομικοί. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν 15 με 20 εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων κατοίκων για τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι έχουν συμμετοχή σε επεισόδια ή ενέργειες κατά των δυνάμεών της.

«Η κρίση στην Κερατέα»

Τις τελευταίες εβδομάδες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να μελετά νέα σχέδια αντιμετώπισης της «κρίσης στην Κερατέα» που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες που έχουν αντιμετωπίσει οι αρχές ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. Εκτίμηση των αξιωματικών είναι ότι οι επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν, ενώ εκφράζονται (υπερβολικοί κατ’ άλλους) φόβοι ότι ίσως υπάρξει κλιμάκωση των ενεργειών και «επώδυνο» χτύπημα από κάποια ένοπλη οργάνωση με κύριο στόχο είτε τους αστυνομικούς είτε τα μηχανήματα και τον χώρο στο Οβριόκαστρο Κερατέας όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Ο κύριος φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι «η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, και από τις μολότοφ να περάσουμε στις βόμβες και στα υποπολυβόλα από κάποια ένοπλη ομάδα που ίσως αναλάβει δράση». Ετσι, λοιπόν, τις τελευταίες εβδομάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί άρχισαν να εκπονούν σχέδια αντιμετώπισης διάφορων τύπου επιθέσεων «μεγάλου βεληνεκούς» στην περιοχή της Κερατέας, σχέδια που παραπέμπουν στα ακραία μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τον φόβο των «ασύμμετρων απειλών».

Απόρρητο έγγραφο με σενάρια

Βάση λοιπόν αυτών των «ακραίων σεναρίων» της ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα 11σέλιδο αναλυτικό απόρρητο έγγραφο το οποίο συνέταξαν στις 18 Φεβρουαρίου του 2011 ανώτεροι αστυνομικοί οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση της Κερατέας. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στα επεισόδια, εκτός των κατοίκων της περιοχής, συμμετέχουν ομάδες αναρχικών και αλλοδαπών (Αλβανών) καθώς και ένας πυρήνας, κατ’ εκτίμησή μας, της επιτροπής κυνηγών και τέως μελών των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό συνάγεται και από τον τρόπο μεθοδικής καταδρομικής δράσης τους».

Ενα από τα ζητήματα που τίθενται στο έγγραφο είναι «η ροή πληροφόρησης _ ακόμη και για εμπιστευτικές πληροφορίες _ που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής για όλες τις κινήσεις των αστυνομικών, των δρομολογίων, του εξοπλισμού, της αριθμητικής δύναμης, της διοικητικής μέριμνας κτλ.». Οι αξιωματικοί αποδίδουν αυτές τις διαρροές στον ρόλο που διαδραματίζουν δύο απόστρατοι και ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Λουκέτο στα τμήματα

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται η λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο όλων των αστυνομικών υπηρεσιών _ ακόμη και του Τμήματος Διαβατηρίων _ στην Κερατέα! Η ενέργεια αυτή, όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, δεν γίνεται μόνο για να αποφευχθούν οι επιθέσεις από οργισμένους κατοίκους, όπως συνέβη προ δύο μηνών.

Οπως μνημονεύεται, το κλείσιμο των αστυνομικών υπηρεσιών προτείνεται «για να γίνει μοχλός πίεσης κατά των παραγόντων της δημοτικής αρχής, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτές τις αντιδράσεις, από τους φιλήσυχους πολίτες που επιθυμούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στην πόλη τους».

«Σχέδια τρωτότητας» 

Οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο αναβάθμισης του στρατηγικού σχεδιασμού στην Κερατέα, θυμήθηκαν ξανά τα «σχέδια τρωτότητας» και τα σενάρια προστασίας των ολυμπιακών εγκαταστάσεων το 2004 από επιθέσεις της Αλ Κάιντα, με εφαρμογή βεβαίως την Κερατέα το 2011 και τον μεγάλο κίνδυνο να αποδίδεται στους... κατοίκους της περιοχής!


Μεγάλο τμήμα του σχεδίου αφορούσε την προστασία μερικών μηχανημάτων που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή του Οβριοκάστρου προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του ΧΥΤΥ. Ενα από τα πρώτα σενάρια λοιπόν που εκπονήθηκαν αφορούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την αποτροπή επίθεσης με... τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια ή ελικόπτερα αερομοντελισμού, γεμάτα εκρηκτικά, τα οποία υποτίθεται ότι θα «οδηγούσαν» διά τηλεχειρισμού κάτοικοι της περιοχής στα μηχανήματα του χώρου ταφής!

«Πρωτοστατούν πρώην αξιωματικοί»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στηρίζουν αυτό το σενάριο και αποδίδουν τους φόβους τους στο γεγονός ότι _ όπως λένε _«ανάμεσα στους κατοίκους της Κερατέας που πρωτοστατούν σε επιθέσεις είναι και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αεροπορίας που γνωρίζουν από τέτοιου είδους ενέργειες»! Σημειώνεται ότι οι ίδιοι φόβοι είχαν εκφραστεί για χτύπημα με αυτόν τον τρόπο του Ολυμπιακού Σταδίου κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των αγώνων του 2004 όπως και άλλων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Επρόκειτο για ένα τμήμα του περιώνυμου «σχεδίου Renegade» αντιμετώπισης των εναέριων απειλών. Τότε λοιπόν είχε αποφασιστεί να απαγορευθεί τελείως στους αερομοντελιστές να απογειώνουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και να αφήσουν το χόμπι τους για μετά τη λήξη της διοργάνωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν μπορεί να υπάρξει για τα... τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα «απαγόρευση πτήσεων» επ’ αόριστον στη ζώνη της Κερατέας. Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν να υπάρξει έλεγχος των χώρων του Οβριοκάστρου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως... πρόχειροι διάδρομοι απογείωσης των μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων.

Τσεκάρουν τα υψώματα 

Ακόμη, το σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνει έλεγχο των υψωμάτων της περιοχής για τον φόβο εκτόξευσης... ρουκέτας από μπαζούκας, πάλι σε επανάληψη αντίστοιχου σχεδίου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Και πάλι αυτοί οι φόβοι αποδόθηκαν σε κάποιες ασαφείς πληροφορίες που έφθασαν σε ανώτατους αξιωματικούς ότι «κάποιοι αλλοδαποί κάτοικοι της Κερατέας έχουν διασυνδέσεις στην Αλβανία με άτομα που μπορεί να φέρουν στη χώρα μας ρουκέτες»!

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε στο «Βήμα» ότι «ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός είναι αντιφατικός. Από τη μία πλευρά εκπονούμε υπερσύνθετα σχέδια αποτροπής ενόπλων επιθέσεων και από την άλλη δεν εφαρμόζουμε απλά, στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ίδιων εγκαταστάσεων. Στις 9 Μαρτίου υπήρξε αιφνιδιαστική επίθεση κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μπροστά στα μάτια πληρωμάτων περιπολικών έβαλαν φωτιά σε δύο χωματουργικά μηχανήματα, χωρίς κανείς αστυνομικός να αντιδράσει. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν τις κακές καιρικές συνθήκες και ισχυρίστηκαν ότι λόγω της χιονόπτωσης δεν είδαν τους δράστες».

Παράλληλα, στο ίδιο σύνθετο σχέδιο ασφαλείας, έχει προβλεφθεί η απόκρουση ενδεχόμενης επίθεσης απέναντι σε δυνάμεις των ΜΑΤ που σταθμεύουν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι συνολικά στο μπλόκο της Κερατέας δίνουν «το παρών» περίπου 350 αστυνομικοί. Ετσι λοιπόν έχουν εντοπιστεί σημεία στην κεντρική λεωφόρο αλλά και στον περιφερειακό δρόμο που ακολουθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, στα οποία _ σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς _ «ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η επίθεση είτε με εκρηκτικά είτε με εκτοξευτή ρουκετών κατά οχημάτων της ΕΛΑΣ». Ακόμη, εκπονείται ειδικό σχέδιο για να μη δεχθεί πλήγμα αγωγός φυσικού αερίου που βρίσκεται στην περιοχή αλλά και για να προστατευθούν οι πυλώνες της ΔΕΗ που μεταφέρουν μεγάλα ηλεκτρικά φορτία από τη μονάδα του Λαυρίου προς τη Νότια Ελλάδα.

Τέλος, σε περίπτωση που υπάρξει πληροφορία ή εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις στην Κερατέα, ζητείται η άμεση λήψη 12 μέτρων, μεταξύ των οποίων η ενεργοποίηση του συνολικού σχεδίου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διαχείριση κρίσεων, η άμεση εμπλοκή εναερίων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η βιντεοσκόπηση όλων των συμβάντων. Επιπλέον, σε μια τέτοια περίπτωση ζητείται «άμεση αύξηση στο διπλάσιο της φρουράς στην οικία του κ. Θόδωρου Πάγκαλου στο Λαγονήσι».

dexiextrem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου